Oblikovanje nabavnih strategij za večjo odpornost oskrbovalnih verig - Kramar, Uroš (Strenghtening Supply Chains: Strategies for Resilience and Agility, 2026)
Motnje v sodobnih oskrbovalnih verigah so neizogibne, zato je povečanje odpornosti organizacij ključno. Strateška nabava, zlasti preko Kraljičeve matrike, je ključna za večjo odpornost. Ta model razvršča nabavne vire v štiri skupine: strateški, vzvodni, ozka grla in nekritični produkti, za vsakega od katerih je potreben specifičen pristop. Razumeti je treba, da dejavniki, ki vplivajo na oceno v tej matriki, niso vedno enako pomembni in imajo različne vrednosti. Oblikovanje nabavnih strategij na osnovi te matrike je kompleksen dinamičen proces, ki organizacijam omogoča boljše prilagajanje spremenljivim razmeram in potrebam. Kraljičeva matrika predstavlja učinkovito orodje za obvladovanje motenj v oskrbovalnih verigah, saj organizacijam pomaga povečati odpornost in stabilnost. Nabavne strategije, ki temeljijo na tem modelu, so učinkovit pristop za uspešno poslovanje v nepredvidljivem poslovnem okolju.