Načrtovanje hibridnih delovnih mest človek-stroj skozi vidika vitkosti in ergonomije - Gajšek, Brigita (Strenghtening Supply Chains: Strategies for Resilience and Agility, 2026)
Delovna mesta se v času prehajanja v Industrijo 4.0 preurejajo iz povsem ročnih preko hibridnih človek-stroj v avtomatizirana, avtonomna in pametna. Vsaka omenjena oblika ureditve delovnega mesta sama zase predstavlja razvojni izziv. Poseben izziv predstavlja razvoj hibridnih delovnih mest, kjer je potrebno v pozitivnem smislu izkoristiti potencial človeka in stroja v največji možni meri. Pri načrtovanju delovnih mest in delovnih procesov se sledi načelom vitkosti, kar se povrne v učinkoviti porabi časa, skozi zmanjšane izgube in načela ergonomije. Vsled pomanjkanja delovne sile in staranja prebivalstva je skrb za ohranjanje zdravja zaposlenih pomembno vodilo načrtovanja ročnih in hibridnih delovnih človek-stroj mest za prihodnost. Poznavanje osnov vitkosti in osnov ergonomije ob sočasnem spoznavanju elektronskega okolja za oblikovanje delovnih mest je lahko dobro izhodišče za preudarno načrtovanje prenove klasičnih delovnih mest v delovna mesta Industrije 4.0.