Podpora podjetništvu z vidika tehnološkega razvoja - Podlipnik Giacomelli, Lana; Marinčič, Dejan (Izboljševanje podjetniške izkušnje s pomočjo podpornega okolja v Ljubljanski urbani regiji, 2025)
Poglavje obravnava podporo podjetništvu z vidika tehnološkega razvoja, s posebnim poudarkom na vlogi regionalnih razvojnih agencij pri spodbujanju inovacij in digitalne preobrazbe malih in srednje velikih podjetij (MSP). Namen dela je raziskati, kako institucije, kot je RRA LUR, prispevajo k tehnološkemu napredku v podjetniškem okolju ter katere ovire in priložnosti se pri tem pojavljajo. Raziskava temelji na študiji primera in polstrukturiranem intervjuju z vodstvom agencije. Metodološko se opira na kvalitativno analizo vsebine, dopolnjeno z analizo sekundarnih virov. Glavne ugotovitve kažejo, da agencija aktivno podpira podjetja prek interdisciplinarnih projektov, svetovalnih storitev in povezovanja z raziskovalno-razvojnimi mrežami. Ključni oviri ostajata pomanjkanje vlaganj v napredne tehnologije in nezadostna infrastruktura. V zaključkih sta poudarjena pomen sistemskega pristopa k tehnološki podpori podjetjem in potreba po krepitvi vlaganj v inovacije. Med priporočili izstopata vzpostavitev centraliziranih platform za izmenjavo znanja in razvoj dolgoročnih strategij, ki vključujejo podporo tehniškemu kadru, prenos znanja in dostop do evropskih razvojnih sredstev.