Ustavnopravne kršitve delovanja in uporabe umetnointeligenčnih sistemov - Zahrastnik, Kristjan (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
Poglavje obravnava in kritično analizira delovanje in uporabo umetnointeligenčnih sistemov z vidika ustavnopravnih kršitev. Posegi v ustavnopravno varovane pravice, ki nastanejo pri delovanju in uporabi umetnointeligenčnih sistemov, se pojavljajo na dveh ravneh: pri razvoju in učenju teh sistemov ter pri njihovi uporabi s strani uporabnika. Avtor se pri tem osredotoča na pravice iz ustvarjalnosti (avtorska pravica), varstvo osebnih podatkov, enakost pred zakonom (prepoved diskriminacije), svobodo dela (pravica do dela), svobodo izražanja, pravico do osebnega dostojanstva in varnosti ter varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic. V tej zvezi obravnava tudi relevantne pravne akte EU, kot so Akt o umetni inteligenci, Direktiva (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu in Akt o digitalnih storitvah.