Characteristics, Challenges, and Proposals for the Improvement of Short Pre-school Education Programmes in Slovenia : Analysis of Focus Groups (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Raziskava se osredotoča na izvajanje krajših programov predšolske vzgoje v Sloveniji, ki so namenjeni otrokom, ki v letu pred vstopom v osnovno šolo še niso bili vključeni v vrtec. Namen raziskave je bil prepoznati značilnosti, izzive in morebitne predloge za izboljšanje programa. Podatke, pridobljene s fokusnimi skupinami, v katerih so sodelovali strokovni delavci, ki so v preteklih letih izvajali krajši program, smo zbirali s polstrukturiranim intervjujem in jih analizirali v skladu s kvalitativno vsebinsko analizo v programskem orodju Atlas.ti. Raziskava razkriva potrebo po sistemskih spremembah krajšega programa. Izpostavljeni so bili izzivi dostopnosti podatkov o otrocih, ki niso vključeni v predšolsko vzgojo, jezikovne in kulturne bariere v komunikaciji in organizacija na ravni vrtcev in ravni države. Le z usklajenimi pristopi na vseh ravneh – od posameznega vrtca do nacionalnih smernic – lahko zagotovimo optimalne pogoje za razvoj in nadaljnje učenje predšolskih otrok.