Umetna inteligenca in kulturna dediščina vonjav - Ramšak, Mojca (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
To poglavje predstavlja uporabo umetne inteligence pri ohranjanju in interpretaciji kulturne dediščine vonjav. Obravnava ključne faze tehnološkega napredka, pravne izzive in etična vprašanja, ki se pojavljajo na presečišču umetne inteligence in vonjalnega vidika kulturne dediščine. Analiza se osredotoča na potencial umetne inteligence za digitalizacijo, rekonstrukcijo in ohranjanje zgodovinskih vonjev ter na etične okvire, potrebne za zaščito in upravljanje te nesnovne dediščine. Avtorica oriše tudi vpogled v prihodnje smeri razvoja tega področja in predlaga smernice za oblikovanje politik, ki bi omogočile odgovorno in učinkovito uporabo umetne inteligence v kontekstu kulturne dediščine vonjav.