Poučevanje Descartesove Prve meditacije z digitalno humanistiko: slovo od didaktike filozofije - Kotnik, Rudi (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Čeprav je članek mogoče brati kot komentar digitalne predstavitve ali kot uvod v digitalno predstavitev, bralec potrebuje oba pristopa. Avtorji predstavljajo način poučevanja Descartesove Prve meditacije, ki dopolnjuje običajno linearno branje z možnostjo razumevanja vsakega odstavka v strukturi celotnega besedila. Pozornost na vprašanja, probleme ali dileme že implicira obliko namere: pripravo temelja za strukturo kot integralni didaktični vidik besedila. Temelj te didaktične ideje je Husserlova zamisel aktivne sinteze, ki jo je mogoče predstaviti z uporabo digitalne tehnologije. V ta namen je najprej predstavljen teoretski okvir tega pristopa, nato njegova praktična izvedba in digitalni vidik, ki predstavlja prispevek k digitalnim humanističnim vedam.