Sokratska metoda, nasilje spraševanja in spoznavanje samega sebe pri pouku filozofije - Šimenc, Marjan (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Rudi Kotnik v svojem delu v ospredje pouka filozofije postavi samospoznanje dijakov in didaktiko filozofije povezuje z gestalt terapijo. V članku obravnavamo vprašanje, ali sokratska metoda ponuja možnost za vključitev spoznavanja samega sebe v pouk filozofije. Pri tem sledimo Kotnikovemu zgledu in se pri analizi rabe sokratske metode pri pouku filozofije opiramo na njeno rabo v kognitivni terapiji. Ta navezava odpira celo vrsto poudarkov. Izkaže se, da lahko sokratsko spraševanje deluje nasilno in vzbuja odpor učencev. Če pa je metoda uporabljena v okviru pedagoškega odnosa, ki temelji na sprejemanju učencev, lahko pomaga učencem raziskovati njihovo izkustvo in prispeva k samospoznanju.