Connecting AI and SEL: A New Approach in Teacher Education (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Prispevek razpravlja o ključni potrebi po znanju s področja umetne inteligence (UI) v izobraževanju učiteljev ter raziskuje najučinkovitejše načine usposabljanja učiteljev na tem področju. Trdimo, da kombinacija UI pismenosti in socialno-čustvenega učenja (SEL) presega tradicionalne metode izobraževanja učiteljev na digitalnem področju. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija, pri čemer je bilo najprej anketiranih 571 učiteljev pred začetkom programa, po 12-urnem programu pa je sledila anketa z 252 udeleženci. V študiji so bili za oceno učinkovitosti programa uporabljeni različni inštrumenti samoporočanja in standardizirani instrumenti. Ugotovili smo, da je velikost učinka samoocene usposobljenosti za vključevanje umetne inteligence v učne prakse po zaključenem programu dvakrat presegla Hattiejevo točko preloma. Tudi pri drugih ukrepih, čeprav nekoliko manj očitno, je bilo doseženo izboljšanje digitalnih kompetenc, ki je preseglo druge podobne študije. Rezultati torej podpirajo potencial združevanja UI pismenosti in SEL v izobraževanju učiteljev za učinkovito dvigovanje digitalnih kompetenc.