Logistika razpršenega hotela - Pavić, Lazar (Interdisciplinary and Applied Konwledge for Green and Digital Logistics Processes, 2026)
Poglavje obravnava problematiko ustanovitve koncepta razpršenega hotela, ki temelji na principih trajnostnosti, krožnega gospodarstva in ponovne uporabe že obstoječih resursov in virov v določeni krajevni skupnosti. Gre za nov koncept razvoja turistične dejavnosti v odročnih krajih in na podeželskih območjih, ki omogoča rešitev večjega števila problemov, ki lahko nastanejo v lokalnem okolju. Izpostavljene so ključne prednosti razpršenega hotela kot koncepta razvoja turizma v primerjavi s tradicionalnim hotelom kot nastanitvenim obratom. V nadaljevanju poglavje obravnava različne faze ustanovitve koncepta razpršenega hotela, med katerimi se kot najpomembnejšo fazo lahko izpostavi konkretne korake, ki so nujno potrebni za ustanovitev koncepta razpršenega hotela v lokalni skupnosti.