Trajnostna transformacija organizacije - Knez, Matjaž (Mastering Sustainability in Supply Chains, 2026)
Trajnostnost je postala bistven del poslovnih strategij po vsem svetu, saj podjetja odkrivajo, kako zeleni pristopi krepijo njihovo finančno in tržno pozicijo. Uvajanje trajnostnih praks vodi k večji dobičkonosnosti, z zagotavljanjem učinkovitosti in inovacij, ki zmanjšujejo stroške in ustvarjajo nove priložnosti. Podjetja, ki upoštevajo ekološke standarde in zakonodajo, pogosto presegajo minimalne zahteve, kar prinaša prednost v obliki zniževanja tveganj in gradnje blagovne znamke, ki odraža družbeno odgovornost in etičnost. Učinkovito načrtovanje trajnostne transformacije zahteva natančno oceno trenutnega stanja, postavitev SMART ciljev in izdelavo strategije, ki vodi do resnično trajnostnih operacij. V naslednjem besedilu bomo raziskali, kako se podjetja premikajo skozi različne faze trajnostne transformacije, od zavezanosti k akciji do popolne integracije trajnostnosti v jedro poslovnega modela.