Metodologija za merjenje zrelosti za uporabo odprtih podatkov v podjetjih - Kljajić Borštnar, Mirjana; Rajkovič, Uroš; Blatnik, Staša; Pucihar, Andreja (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Odprti podatki (OP), so se uveljavili kot ključen dejavnik za spodbujanje transparentnosti, inovacij in gospodarske rasti. Čeprav so vlade znatno vlagale v infrastrukturo OP, pa je dejanska uporaba in integracija OP v podjetjih še vedno omejena in premalo raziskana. Da bi spodbudili uporabo odprtih podatkov v podjetjih, je najprej treba razumeti, katere zmogljivosti mora podjetje razviti, da bi bilo sposobno odprte podatke uporabiti v svojem poslovanju, nato pa izmeriti doseganje teh zmogljivosti oziroma zrelosti za uporabo OP. V ta namen smo razvili celovito metodologijo za merjenje zrelosti za uporabe OP v slovenskih podjetjih z uporabo večkriterijskega odločitvenega modela, temelječega na metodologiji DEX. Model smo implementirali v spletni rešitvi za samooceno zrelosti ter ga preskusili v praksi. Ocena zrelosti prispeva k boljšemu razumevanju uporabe odprtih podatkov v podjetjih ter ponuja praktične vpoglede in priporočila, ki so pomembna tudi za oblikovanje politik in spodbujanje nadaljnjega razvoja podatkovno-podprtih inovacij v podjetjih.