Priročnik za delo s programom PIPEOPT-SR za optimiranje visokotlačnih jeklenih cevovodov z ojačitvami - Kravanja, Stojan; Žula, Tomaž (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
Pričujoči priročnik obravnava delo s programom – optimizacijskim modelom - za optimiranje visokotlačnih jeklenih cevovodov z ojačitvami, kakršni se vgrajujejo v izvrtan tunel v hribino. Cevovod je dimenzioniran kot samonosilna jeklena cilindrična lupina s krožnimi ojačitvami brez sodelovanja hribine in okoliškega betona. Cevovod je lahko obremenjen z notranjim ali zunanjim tlakom. Optimizacija cevovoda se izvede z nelinearnim programiranjem, NLP. V ta namen je bil modeliran optimizacijski program PIPEOPT-SR, verzija 1,0. Optimizacijski model vsebuje skalarje (vhodne podatke), spremenljivke in namensko funkcijo mase jeklene konstrukcije, ki je podvržena sistemu pogojnih (ne)enačb iz statične analize in dimenzioniranja cevovoda v skladu s C.E.C.T. priporočili. Na koncu priročnika je predstavljen primer optimizacije visokotlačnega cevovoda z ojačitvami črpalne hidroelektrarne Kozjak, locirane v bližini Maribora.