Program održivog razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
Program trajnostnega razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskega in Samobora. Okolica Zagreba je znana kot območje z številnimi naravnimi lepotami, prijetnim ritmom življenja, ohranjeno dediščino in bogato ponudbo lokalne kulinarike. Območje je služilo kot kraj izobraževanja za študente turizma, marketinga in razvoja podeželja z 9 univerz na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, Črni gori in na Nizozemskem. Skozi vodene oglede in predstavitve različnih lokacij v mestih Sveta Nedelja, Jastrebarsko in Samobor so dijaki spoznali turistično ponudbo, da bi prepoznali potenciale za nadaljnji razvoj turizma. Študenti so pod vodstvom gostiteljev in njihovih mentorjev z namenom izboljšanja poslovanja in optimizacije trenutne turistične ponudbe prišli do inovativnih in kreativnih rešitev, ki tvorijo osrednjo vsebino te monografije. Znanstvena monografija »Program trajnostnega razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskega in Samobora« je rezultat pobud lokalnih deležnikov za spodbujanje strateškega razvoja turizma v osrednji Hrvaški in Zagrebški županiji. Zagrebačka okolica poznata je kao plodan i pitom kraj koji odiše obiljem prirodnih ljepota, ugodnim životnim ritmom, a krasi ga duga povijest i očuvana baština, tradicija domaće kuhinje i autentičnih vina. Omiljeno odredište brojnih posjetitelja bilo je mjesto edukacije studentima u sklopu terenske nastave studentima iz područja turizma, marketinga i ruralnog razvoja s 9 visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Nizozemske. Studenti su se kroz vođeni obilazak različitih lokacija u gradovima Sveta Nedelja, Jastrebarsko i Samobor upoznali s turističkom ponudom s ciljem prepoznavanja potencijala za daljnji razvoj ruralnog turizma. Studenti su pod vodstvom domaćina i svojih mentora osmislili inovativna i kreativna rješenja, koja čine glavni sadržaj ove monografije, s ciljem unapređenja poslovanja i optimizacije trenutne turističke ponude. Znanstvena monografija „Program održivog razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora“ rezultat je inicijativa lokalnih dionika za promicanjem strateškog razvoja turizma u središnjoj Hrvatskoj i Zagrebačkoj županiji.