Statistika z raziskovalnimi metodami - Rožman , Maja; Tominc, Polona (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
V današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem okolju je ključnega pomena sposobnost razumevanja in uporabe statistike za sprejemanje utemeljenih poslovnih odločitev. Napredovanje tehnologije in povečevanje obsega podatkovnih baz omogoča podrobno analizo in interpretacijo podatkov, ki so temelj za prepoznavanje ključnih prihodnjih trendov in oblikovanje strategij na tej osnovi. V pričujoči zbirki obravnavamo statistična metodološka orodja, ki pomagajo pri razumevanju vpliva različnih dejavnikov na posamezne ekonomske in poslovne kategorije in odločitve, analiziramo sezonske komponente v časovnih vrstah ter opredeljujemo napovedovanje vrednosti v prihodnjih časovnih enotah, analiziramo večdimenzionalne spremenljivke in pristopamo k statističnim konceptom preverjanja domnev o različnih lastnostih statistične množice na osnovi slučajnega vzorca. Z razumevanjem teh procesov lahko posamezniki oblikujejo učinkovite strategije, ki temeljijo na dejstvih in podatkih, ter se pripravijo na prihodnje izzive in izkoristijo dinamiko tržnih sprememb.