Dravčani: Zgodovina Dravcev in njenih prebivalcev - Hojnik, Janja (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Knjiga prikazuje zgodovino vasi Dravci v Halozah. Arheološke najdbe kažejo, da je bila vas poseljena že v kameni in bakreni dobi, pa tudi v času rimskega imperija. V srednjem veku je bilo območje Dravc del obmejnega območja, za katerega so se borili avstrijski in madžarski oblastniki. Grad Borl, na katerega gledajo Dravci, so zgradili Madžari najkasneje v 13. stoletju. Dravci so bili velik del svoje zgodovine del borlskega zemljiškega gospostva, z dvema vmesnima obdobjema, ko so bili del završkega gospostva. Prva znana pisna omemba vasi Dravci sega v leto 1542, ko so bili Dravci popisani v okviru borlskega imenjskega zapisnika. V knjigi so popisani vsi tisti, za katere je bilo v različnem arhivskem gradivu mogoče najti podatke o tem, da so prebivali v vasi. Na podlagi teh podatkov je prikazano življenje v vasi ter dravske družine skozi čas – vsaj za zadnjih tristo let. Prikazana je upravna umestitev vasi, pravosodne zadeve, problematika infrastrukture, izobraževanje Dravčanov, njihovo vključevanje v versko življenje, skrb za socialna vprašanja in zdravje, gospodarjenje ter odnosi med moškimi in ženskami skozi čas. Življenjska doba se je daljšala, umrljivost pa nižala. Kljub temu se število prebivalcev v vasi zmanjšuje. Ugotoviti je mogoče, da so v vasi prevladovali srednje veliki posestniki in da je bila vas izjemno samooskrbna.