Electrical and Electromechanical Converters: Lecture Notations - Zagradišnik, Ivan; Ritonja, Jožef (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Električni in elektromehanski pretvorniki: Zapiski predavanj. Publikacija je razdeljena na pet poglavij: Uvod: magnetno polje, vzbujanje navitij, indukcija napetosti, sile in navor, pretvorba električne moči v električno ali mehansko moč, izgube, izkoristek, segrevanje in hlajenje. Transformator: konstrukcijski elementi, idealni in realni enofazni transformator, trifazni transformator, posebne izvedbe transformatorjev. Asinhronski stroj: opis konstrukcije z navitji in načinom delovanja, zagon motorjev in spreminjanje hitrosti in navora, asinhronski generator, enofazni asinhronski motorji. Sinhronski stroj: opis zgradbe in delovanja, delovanje na togem mrežju, približna obravnava nasičenega stroja, sistemi vzbujanja in uporaba trajnih magnetov za vzbujanje, sinhronski motorji s trajnimi magneti. Komutatorski stroj: opis konstrukcije in načina delovanja, reakcija armature, problemi komutacije, elektronska komutacija, značilnosti različnih vezav statorskega in rotorskega navitja, spreminjanje hitrosti vrtenja, izmenični (univerzalni) komutatorski stroji.