Selected Contemporary Research on Special Needs, Giftedness, and Talent in Slovenia (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Izbor sodobnih raziskav o posebnih potrebah, nadarjenosti in talentu v Sloveniji. Monografija zajema širok nabor tem, povezanih s posebnimi potrebami, nadarjenostjo in talenti v slovenskem izobraževalnem sistemu. Sestavlja jo dvanajst preglednih poglavij, ki jih je napisalo triindvajset avtorjev, večinoma s Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Monografija, ki nagovarja širok krog strokovnjakov, obravnava inovativne raziskave in strategije za izboljšanje podpore in izobraževanja teh »posebnih« populacij. Obravnavane teme vključujejo govorno in jezikovno terapijo, prilagoditve branja in prilagoditve glasbenega pouka za učence z avtizmom, vključevanje otrok s posebnimi potrebami v folkloro ter prepoznavanje in podporo dvakrat izjemnim učencem. Obravnavano je tudi vključevanje učencev v sodelovanje med šolo in domom, zgodnje prepoznavanje matematično nadarjenih otrok, razvoj glasbenih talentov, plesna ustvarjalnost v vrtcu, večjezično branje za širjenje besednega zaklada in oblikovanje razreda za spodbujanje umetniškega izražanja. Na splošno monografija prispeva k boljšemu razumevanju posebnih potreb te populacije in spodbuja razpravo o ustvarjanju vključujočih, podpornih in učinkovitih izobraževalnih okolij.