20 let Medicinske fakultete Univerze v Mariboru (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru (MF UM) je bila ustanovljena 2. 10. 2003. Svet RS za visoko šolstvo je 3. 12. 2003 potrdil univerzitetni študijski program ’Splošna medicina’, nakar se je jeseni 2004 v ta program vpisalo 89 študentov. Od tedaj pa do zaključka leta 2023 je študij z diplomo zaključilo 1090 študentov. Svet RS za visoko šolstvo je 15. 4. 2005 s sklepom podal soglasje k izvajanju novega doktorskega študijskega programa ’Biomedicinska tehnologija MF UM’. V študijskem letu 2005/2006 so vpisali prvo generacijo podiplomskih doktorskih študentov, od tega 29 v prvi in 16 študentov v drugi letnik. Od tedaj pa do zaključka leta 2023 je na MF UM bilo promoviranih že 156 doktorjev znanosti. Nacionalna Agencija RS za kakovost v visokem šolstvu je 9. 1. 2020 podelila MF UM akreditacijo EMŠP ’Dentalna medicina’. Prva generacija 20 študentov ’Dentalne medicine’ se je vpisala v študijskem letu 2021/2022. Na začetku je MF UM delovala na številnih lokacijah. 30. 9. 2004 ji je v uporabo bila predana obnovljena stavba na Ljubljanski ulici 5, 27. 1. 2006 pa še stavba na Magdalenskem trgu 5. Temeljni kamen za novo stavbo na Taborski ulici 8 so položili 20. 6. 2011. Gradnja je trajala dve leti in tri mesece, nato pa je bila stavba predana v uporabo 18. 9. 2013. MF UM obsega 36 kateder in 11 inštitutov. Strokovne službe so organizirane v tri centre: Center za študentske in študijske zadeve in mednarodno sodelovanje, Center za ekonomske in splošne zadeve in Center za pravne in kadrovske zadeve.