Vloga živali v mladinski književnosti - Haramija, Dragica (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Ob analizi več kot 250 izvirnih slovenskih knjig, v katerih so glavni literarni liki živali, so bile opazovane njihove različne funkcije. Te so odvisne od književne vrste in žanra, predvsem pa so povezane s tem, ali gre za naravno (biološko) vlogo živali, poosebljanje živali (se sporazumevajo le med seboj; se sporazumevajo tudi z ljudmi), za njihov antropomorfni položaj, za oživljene igrače (ki predstavljajo živali) ali za živali kot mitološke literarne like. Najpogostejše književne vrste, kjer se pojavlja lik živali, so otroška poezija in kratke prozne vrste (živalska pravljica, basen, pripovedka), bistveno manj je daljše proze in dramskih del, v katerih so živali glavni literarni liki.