Two Countries, One Crisis: The YO-VID22 Pandemic Study (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Dve državi, ena kriza: Študija pandemije YO-DID22. Monografija analizira izkušnje, vrednote in dobrobit mladih na Hrvaškem in v Sloveniji pred, med in po pandemiji Covid19. Rezultati kažejo, da je pandemija poslabšala telesno in duševno zdravje in je najhuje prizadela mlade ženske. Poleg stresa se je okrepila tudi socialna izolacija, ki je močno okrepila občutke osamljenosti, stanovanjske in finančne ovire pa so omejile samostojnost, zlasti pri prikrajšanih in urbanih mladih. Duševne težave, zlasti stres, depresija in izgorelost, so še vedno razširjene in pandemija je te težave dodatno okrepila. V tem kontekstu hrvaški mladi poročajo o močnejši podpori s strani, medtem ko je bilo med mladimi Slovenci več napetosti napetostih v družinskem okolju. Glede politične participacija je hrvaška mladina očitno razočarana in pasivna, slovenska pa bolj aktivna. Generalni upad zaupanja in solidarnosti v obeh skupinah nakazuje na potrebo po vključujočih politikah za izboljšanje mladinske dobrobiti.