Uvod v računalniško večpredstavnost in obdelavo multimedijskih podatkov - Kohek, Štefan; Žalik, Borut (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Ta učbenik je namenjen študentom prve stopnje študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije ter zajema vsebino predmetov Multimedia in Računalniška večpredstavnost. Učbenik opisuje osnovne vidike multimedije, multimedijskih tipov, njihovih formatov in operacij nad njimi. Ponuja postopen in sistematičen pregled temeljnih konceptov obdelave multimedijskih podatkov. Poseben poudarek je na predstavitvi osnovnih tipov multimedijskih podatkov, izbranih algoritmov za njihovo obdelavo in najpogostejših multimedijskih formatov. Struktura učbenika sledi osnovnim tipom multimedijskih podatkov, in sicer tekstu, slikam, digitalnemu avdiu in videu. Vsako poglavje se zaključi z naborom vprašanj in praktičnih nalog za poglobljeno razumevanje obravnavane snovi.