Govorjeni jezik med raziskovanjem in tehnologijo: Zbornik povzetkov (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Zbornik povzetkov s konference Govorjeni jezik med raziskovanjem in tehnologijo prinaša aktualne prispevke s presečišča govorjenih jezikovnih virov, jezikoslovja in govornih tehnologij. Predstavljeni so javno dostopni hrvaški otroški korpusi v CHILDES/TalkBank ter zbirka ParlaSpeech V3. Več prispevkov obravnava gradnjo in obdelavo govornih virov za slovenščino: od strategij občanske znanosti in odprtokodnih orodij (poravnava, anonimizacija, validacija, normalizacija) do fonetičnega zapisa v Digitalni slovarski bazi ter širjenja slovarskih virov z govorjenim besediščem. Raziskave segajo od (ne)tekočnosti in detekcije zapolnjenih premorov do razmerja med prozodičnimi in stavčnimi enotami ter izzivov narečne transkripcije; napovedan je tudi novi korpus zgodnje komunikacije EPIC-SI. Zbornik je odprtodostopen pod licenco CC BY-SA in je namenjen raziskovalcem jezikoslovja, korpusistike in govorne tehnologije ter širši strokovni skupnosti.