Foresight for Danube Region’s Future-Oriented Competitive Planning: Book of Abstracts (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Foresight za načrtovanje konkurenčnosti Podonavske regije: Zbornik povzetkov. Projekt ForeDanube in z njim povezane aktivnosti, v okviru katerih je nastala publikacija, skupaj utrjujejo vlogo foresighta kot strateškega instrumenta za konkurenčnost, inovacije in odpornejše oblikovanje politik v Podonavju. Devet prispevkov publikacije obravnava tako teoretične kot aplikativne razsežnosti foresighta: od vključevanja umetne inteligence in obvladovanja negotovosti, do krepitve izobraževanja z uvedbo magistrskega študijskega programa, umeščanja foresighta v Strategijo EU za Podonavsko regijo ter podpore pripravljenosti na krize. Empirični vpogledi iz regionalnih anket razkrivajo vrzel med ozaveščenostjo in prakso, medtem ko praktični okvirji, kot sta mreža Podonavskih prenosnih centrov in strukturirani delovni načrt in plan implementacije, prikazujejo, kako je foresight mogoče institucionalizirati na več ravneh upravljanja. Možnosti sofinanciranja EU prek programa Obzorje Evropa so prepoznane kot ključni vzvodi za krepitev zmogljivosti. Krovna vizija se uresničuje v predlogu projekta ForeDanube za ustanovitev stalnega Kompetenčnega centra za foresight, ki bi deloval kot vozlišče za anticipativno upravljanje in kot razširljiv model za Evropo in širše.