Pridobivanje govornih virov: Prednosti in pomanjkljivosti različnih pristopov - Bizjak, Andreja (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Elaborat sistematično obravnava različne pristope k pridobivanju govornih virov za slovenščino – od laboratorijskih in terenskih snemanj do sodobnejših spletnih oblik, kot so GWAPs, Collect4NLP, množičenje in občanska znanost. S primerjalno analizo, ki vključuje kriterije kakovosti zvoka, stroškov, razširljivosti in spontanosti govora, razkriva prednosti, omejitve in izvedbeno zahtevnost posameznih pristopov. Vključuje praktična priporočila za raziskovalce in razvijalce govornih tehnologij, ki se soočajo z izzivi snemanja na daljavo. Z združevanjem globalnih trendov in tujih praks z razmerami v slovenskem prostoru prispeva k razvoju digitalnih govornih virov ter krepitvi jezikovnih tehnologij za manj podprte jezike.