Research Methods – Data Analysis Techniques - Tominc, Polona; Čančer, Vesna; Rožman, Maja (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Metode raziskovanja – Metode analize podatkov. Publikacija Research Methods – Data Analysis Techniques je namenjena študentom magistrskega programa Ekonomija in poslovne vede, smer Data Science in Business. Ponuja sistematičen in praktično naravnan vpogled v uporabo kvantitativnih metod in statističnih analiz z uporabo programa SPSS. Gradivo povezuje teoretične osnove z aplikativnimi primeri iz gospodarstva ter spodbuja razvoj podatkovne pismenosti in analitičnega razmišljanja. Vključuje vsebine, kot so deskriptivna statistika, vzorčenje, normalna porazdelitev, parametrični in neparametrični testi, regresijska in faktorska analiza, analiza časovnih vrst, diskriminantna analiza ter Monte Carlo simulacija. Publikacija študentom omogoča pridobitev konkretnih raziskovalnih in analitičnih spretnosti, ki so ključne za razumevanje sodobnih podatkovnih izzivov in sprejemanje utemeljenih odločitev v poslovnem okolju.