Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Kakovost življenja v spreminjajočem se svetu: prostorski, družbeni in okoljski vidiki iz Maribora in širše okolice. Sodobno družbo zaznamujejo vse hitrejše in medsebojno prepletene globalne spremembe, vključno s tehnološkim razvojem, okoljskimi pritiski in družbenimi procesi, ki nenehno preoblikujejo vsakdanje življenje in prostor. Posledično postaja kakovost življenja v znanstvenih razpravah vse pomembnejši raziskovalni koncept..Znanstvena monografija kakovost življenja obravnava celostno, skozi preplet prostorskih, družbenih in okoljskih vidikov, z empirično zasnovo, ki temelji na raznolikih študijah primerov iz Maribora in širšega evropskega prostora. Posebna vrednost monografije je v mednarodnem in sodelovalnem značaju, saj združuje prispevke študentov in raziskovalcev iz različnih disciplin in držav, kar odraža sodobne raziskovalne pristope in bogati razumevanje kakovosti življenja kot večrazsežnostne tematike.Prispevki v monografiji odražajo metodološko raznolikost, uporabo kombinacije kvalitativnih in kvantitativnih pristopov, delo na terenu, prostorske analize in kartografske prikaze. . Monografija kot celota ponuja pomemben prispevek k preučevanju srednje velikih mest, regionalne geografije in kakovosti življenja, hkrati pa ima tudi izrazito pedagoško in aplikativno vrednost za nadaljnje raziskave ter oblikovanje politik.