Deepfakes, Democracy, and the Ethics of Synthetic Media: A Synthesis of the SOLARIS Project (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Umetni videoposnetki, demokracija in etika sintetične vsebine: Zbrano delo projekta SOLARIS. Monografija predstavlja interdisciplinarno sintezo raziskovalnih ugotovitev evropskega projekta SOLARIS, ki sistematično obravnava fenomen tehnologij za ustvarjanje umetnih digitalnih vsebin kot strukturne grožnje demokratičnim institucijam. Osem poglavij integrira tehnološke, psihometrične, semiotične, pravne in politološke perspektive ter empirično analizira tako epistemske tveganja kot potencialne pozitivne aplikacije sintetičnih medijev. Avtorji kritično preučujejo arhitekturo generativnih nevronskih mrež, mehanizme viralne propagacije dezinformacij v digitalnih omrežjih ter kognitivne in afektivne dejavnike zaznane verodostojnosti vsebin, ki jih generira umetna inteligenca. Monografija identificira vpliv ustvarjanje umetnih digitalnih vsebin na volilno integriteto, epistemsko erozijo javnega diskurza ter asimetrične učinke na marginalizirane populacije. Kritična evalvacija evropskih regulatornih instrumentov (AI Act, DSA) vodi k formulaciji inovativnih priporočil za sistemsko odpornost demokratičnih procesov. Raziskava prav tako dokumentira pozitivne implementacije sintetičnih medijev v pedagoških, kulturno-dokumentacijskih in civic engagement kontekstih. Publikacija je namenjena predvsem raziskovalni skupnosti, oblikovalcem politik, medijskim strokovnjakom ter tehnološkim akterjem.