Preje in pletiva: Zapiski predavanj - Dobnik Dubrovski, Polona (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Preje in pletiva je sodobno zasnovano učno gradivo, ki študentom in strokovnjakom s področja inženirskega načrtovanja tekstilij ponuja osnove razumevanja odvisnosti med tehnologijo in strukturo končnih tekstilnih proizvodov (prej in pletiv). Zapiski predavanj sistematično obravnavajo delitev, strukturo in funkcionalne lastnosti prej in pletiv ter konvencionalne in sodobne tehnološke postopke predenja (prstansko, prstansko kompaktno, siro/solo, open-end, samovijno, ovijalno, adhezivno) ter pletenja (kulirno, snutkovno). Poseben poudarek je na vrednotenju funkcionanih lastnostih prej in pletiv, ki so ključne za načrtovanje kakovostnih tekstilnih proizvodov. Gradivo je deloma ilustrirano, pregledno strukturirano in podkrepljeno z aktualnimi viri, kar omogoča lažje razumevanje principov tehnoloških postopkov in povezav med strukturo in uporabnostjo tekstilij. Namenjeno je študentom tehničnih smeri, oblikovalcem tekstilij in oblačil, raziskovalcem in vsem, ki jih zanima razvoj inovativnih, trajnostnih in tehnično dovršenih tekstilnih proizvodov. Predstavlja nepogrešljiv vir temeljnega znanja za vse, ki želijo razumeti uveljavljene in sodobne trende v tekstilni industriji.