Potopisno pripovedništvo za turizem in znamčenje mest: Metodologije pisanja o urbanih prostorih - Mansfield , Charlie; Potočnik Topler, Jasna (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Znanstvena monografija prispeva k profesionalizaciji potopisnega pripovedništva. Njen pristop vzpostavlja novo povezavo med turizmom in znamčenjem mest, ki bo spodbudila nove potopisce in blogerje k premišljenemu ustvarjanju visokokakovostnih vsebin. Knjiga ponazarja, da je literarno potopisno pripovedništvo raziskovalni proces, ki ga lahko avtor – raziskovalec uporabi v prostorih, kjer nastaja vrednost. Raziskovalni proces to vrednost izlušči, shrani in posreduje, hkrati pa piscu služi kot orodje za poglobljeno raziskovanje prostora. Potopisno pripovedništvo kot raziskovanje je predstavljeno kot metodološka praksa, ki se je raziskovalci lahko naučijo in jo uporabijo pri svojih projektih tako v akademskem kot v komercialnem kontekstu znamčenja mest. Pregledani so primeri literarnega potopisnega pripovedništva iz raziskovalnih projektov avtorjev, njihove učinke pa dodatno osvetljujejo nadaljnje analize. Znanstvena monografija vsebuje tudi raziskovalne ugotovitve o urbanih prostorih, pridobljene s to novo metodo, ki služijo kot dokaz učinkovitosti pristopa. V nekaterih primerih so ugotovitve združene v narativno besedilo, ki v literarni obliki prispeva nova spoznanja.