Varnost pacienta in zdravstvenih delavcev : (konferenčni zbornik) / 26. posvet Medicina, pravo in družba, (23.-24. marec 2017, Maribor, Slovenija) (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
Varnost predstavlja danes ključni dejavnik pri zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe. Bolnišnice in druge zdravstvene ustanove so zaradi tega postavile zagotavljanje varnosti pacienta, a tudi zdravstvenih delavcev, kot glavni oziroma prioritetni cilj njihovega delovanja. Pojem varnosti je večplasten, interdisciplinaren (npr. povezuje pravo in medicino) in ima lahko za pacienta, zdravstvene delavce in ne nazadnje za celoten zdravstveni sistem kakor tudi družbo kratkoročne in tudi dolgoročne posledice. Zagotavljanje varnosti pa že dolgo nima zgolj nacionalnega pridiha, ampak je dobilo tudi čezmejne in mednarodne razsežnosti, saj živimo v času velikih mobilnosti ljudi ter velikega pretoka informacij, storitev in blaga. Zato je izrednega pomena, da se zagotovi varnost pacientov in zdravstvenih delavcev z vidika različnih dejavnikov. Da bi to dosegli, je treba stremeti k nenehnemu k izpopolnjevanju in nadgrajevanju obstoječih ključnih dejavnikov ter pri tem vključevati vse pomembne deležnike v zdravstvu in po potrebi tudi širše.