Katalog zaključnih del študentov FGPA s področja BIM (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
Informacijsko modeliranje gradbenih objektov (angl. Building Information Modeling - BIM), kot sodoben pristop v grajenem okolju, združuje področja gradbeništva, arhitekture, strojništva in druga področja, povezana z gradbenimi projekti s pomočjo informacijsko komunikacijskih tehnologij. Izdelek BIM-pristopa je informacijski model gradbenega objekta, ki z vsemi zbranimi informacijami predstavlja povečanje kakovosti, natančnosti in dostopnosti do informacij v celotnem življenjskem ciklu gradbenih projektov. Z BIMpristopom se tako izboljšajo procesi (procesni model) ter posamezni sklopi obravnav gradbenega objekta (objektni model) pri gradbenih projektih v vseh fazah obravnave. Takšen pristop celostno obravnava gradbene projekte od njihove idejne zasnove, geometrijske upodobitve objekta, funkcionalne namembnosti, strukturne in energetske analize, umeščenosti v prostor, vse do njihove realizacije ter pozneje pri uporabi in na koncu pri razgradnji. Odgovornost Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM), katere primarna dejavnost je izobraževanje in usposabljanje bodočih kadrov, ob nenehnem raziskovanju in razvoju novih sodobnih oblik pridobivanja znanja, je izjemno velika. Zato se vsebine študijskih programov nenehno prilagajajo novim trendom v gradbeništvu. K temu veliko doprinese entuziazem in interes študentov, ki se skupaj z mentorji in somentorji pri svojih zaključnih delih podajo na nova, nemalokrat še neraziskana področja obravnav gradbenih projektov s sodobnim BIM-pristopom. Pričujoča e-publikacija z naslovom Katalog zaključnih del študentov FGPA s področja BIM podaja povzetke zaključnih del diplomantov, magistrantov in doktorandov, ki so ali bodo v kratkem zaključili študij na FGPA in katerih zaključna dela obravnavajo BIM-pristop. Namen e-publikacije je promocija študentov, ter posledično tudi FGPA, in je lahko hkrati vir informacij za podjetja z vizijo uvajanja BIMpristopa, pri iskanju usposobljenihkadrov, ki jih potrebujejo za doseganje zastavljenih ciljev razvoja.