Dynamics of Enterpreneurial Potential : GEM Slovenia 2016 : Executive Summary - Rebernik, Miroslav; Crnogaj, Katja; Širec, Karin; Bradač Hojnik, Barbara; Rus, Matej; Tominc, Polona (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
Dinamika podjetniškega potenciala : GEM Slovenija 2016 : povzetek. V knjigi so predstavljeni rezultati največje longitudinalne študije o podjetništvu v svetu, Global Entrepreneurship Monitor. Temelji na podatkih, zbranih v letu 2016 in prej, in obravnava medsebojno povezanost podjetništva in gospodarskega razvoja. Ta monografija prinaša rezultate študije podjetništva v Sloveniji in jih primerja z rezultati drugih držav. Temelji na skupni metodologiji in se izvaja v tesno povezani in medsebojno povezani globalni mreži raziskovalcev, ki omogoča podrobne mednarodne primerjave. Knjiga omogoča boljše razumevanje družbenih vrednot o podjetništvu in posebnih individualnih značilnostih oseb, kot so dojemanje lastnih podjetniških sposobnosti, sposobnost zaznavanja poslovnih priložnosti, podjetniške namere in strah pred neuspehom. Ker je raziskava spremljala podjetniško aktivnost v vseh fazah življenjskega cikla (nastajajoča, nova in uveljavljena podjetja, prekinitev poslovanja), in glede na vpliv in vrsto dejavnosti prinaša celovito sliko podjetniških procesov in njihovega ekosistema. Veliko pozornosti je namenjeno tudi podjetniškim težnjam in kakovosti podjetniškega ekosistema, saj lahko slednje bistveno spodbujajo (ali omejujejo) podjetniške procese v družbi.