Ključi od labirinta: o slovenski poeziji - Jensterle-Doležal, Alenka (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
V monografiji o slovenski poeziji avtorica raziskuje poetike slovenskih pesnic in pesnikov v 19. in 20. stoletju. Zanimajo jo tematske, motivne in tudi ostale poetološke rešitve kot tudi vprašanje vplivov ter recepcije v razvoju slovenske poezije vse od Prešerna do postmodernizma. Skupaj s poetiko analizira tudi vprašanje recepcije in konteksta. V središču njenega zanimanja je besedilo, v katerem analizira poetološke elemente in rekonstruira literarne in neliterarne kode ter njihovo navezavo na različne kontekste.