Ekotoksikologija: navodila za vaje - Vončina, Bojana; Volmajer Valh, Julija; Vajnhandl, Simona (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
Onesnaževanje okolja z raznovrstnimi ksenobiotičnimi snovmi, ki lahko s svojim bioaktivnim delovanjem negativno vplivajo na ekosistem in vse njegove sestavne elemente, je eden izmed poglavitnih problemov v zadnjih desetletjih. Ekotoksikologija je veda, ki se ukvarja z vrednotenjem in razumevanjem akutnega in kroničnega delovanja teh snovi na žive organizme. V te namene uporabljamo različne standardizirane in nestandardizirane teste strupenosti. Navodila za vaje zajemajo nekaj osnovnih testov strupenosti (Daphnia Magna, Vibrio Fischeri, Allium test, test s kvasovkami), z izvedbo le-teh bodo študentje spoznali omejitve, prednosti in slabosti posameznih testov in razvijali kritično vrednotenje rezultatov.