On-line Condition Monitoring and Evaluation of Remaining Useful Lifetimes for Mineral Hydraulic and Turbine Oils - Tič, Vito; Lovrec, Darko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2017)
On-line nadzor stanja in ocena preostale uporabne dobe hidravličnih in turbinskih olj. Nadzor stanja hidravličnih in turbinskih olj, še posebej pa poznavanje njihove preostale uporabne dobe, je vse bolj pomembna strateško poslovna prednost, tako za lastnika naprave, za zaščito okolja in za zmanjševanje stroškov. Temu se posveča pričujoča monografija: nadzor stanja hidravličnih tekočin skozi njihov ciklus uporabe. Poudarek je na ugotavljanju trenutnega stanja in preostale uporabne dobe olj na mineralni osnovi. Za razvoj in uporabo metod za nadzorne sisteme v industrijskih okoljih sta ključnega pomena njihova praktičnost, natančnost in uporabnost. Zato je pomembno poznati mehanizme degradacije olja in vplivne faktorje, uporabljane laboratorijske metode in teste za staranje olja, za zasnovo sistema spremljanja stanja pa še razpoložljive senzorje, z vsemi svojimi lastnostmi in omejitvami. Predlagani pristop temelji na novi metodi testiranja vzdržljivosti in oksidacije stabilnosti različnih hidravličnih in turbinskih olj. Razviti matematični model temelji na podatkih predhodno izvedenih testiranj staranja olja: trenutnega stanja olja in njegove preostale uporabne dobe. Metodo lahko uporabljamo tudi za primerjavo vzdržljivosti različnih olj, ki je osnova za izbiro olja z visoko oksidacijsko stabilnostjo in s tem dolgo uporabno dobo.