Hidravlika za mehatronike - Lovrec, Darko; Tič, Vito (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2018)
Učbenik Hidravlika za mehatronike, namenjen študentom univerzitetnega programa Mehatronika, podaja osnovne informacije o zgradbi hidravličnih sistemov, o prenosu moči, sil, gibanj in signalov s pomočjo hidravlične tekočine. Pri tem so v ospredju obravnave predvsem značilnosti, ki jih morajo poznati tisti, ki se ukvarjajo z avtomatizacijo teh sistemov. Tisti, ki se šele srečujejo s to tehniko, bodo dobili prve informacije, tisti z določenimi izkušnjami, pa bodo le-te lahko nadgradili. Zato pri predstavitvi posameznih značilnosti večinoma niso uporabljene zapletene matematične enačbe in izpeljave. Deloma je obravnava tudi bolj poglobljena, predvsem pri tematiki, potrebni za razumevanje ozadja delovanja naprave in zgradbe posamezne komponente, potrebne za zasnovo električnega krmilja ali regulacije, oz. ustreznega koncepta vodenja in nadzora hidravličnega sistema. Pri vsakem poglavju in pri komponentah so najprej podane osnovne izvedbe in z njimi povezane informacije, potrebne za razumevanje osnovnih principov in posebnosti. Te informacije so dopolnjene z informacijami »električnega značaja«, ki jih za gradnjo, vodenje, nadzor in vzdrževanja takšnih sistemov potrebuje strokovnjak, ki se srečuje z vodenjem in nadzorom takšnih sistemov.