Učinkovita uporaba ultrazvočne preiskave možganov v obdobju novorojenčka - Burja, Silva; Treiber, Milena; Tekauc Golob, Andreja (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2019)
Učbenik je praktičen vodič v ultrazvočno (UZ) diagnostiko prirojenih in pridobljenih patoloških sprememb možganov novorojenčka. Opisu osnovnih dejstev o ultrazvoku in izvedbi kvalitetne UZ preiskave možganov sledi prikaz normalne UZ anatomije možganov novorojenčka in UZ značilnosti posameznih možganskih struktur v pomembnih preiskovalnih ravninah skozi štiri akustična okna – sprednjo in zadnjo mečavo, mastoidni mečavi in temporalni okni. V drugem delu učbenika so prikazane UZ slike različnih patoloških sprememb v možganih nastalih v perinatalnem obdobju – možganske krvavitve, razširitve likvorskih prostorov,ishemična encefalopatija, malformacije osrednjega živčnega sistema. Pomemben je poudarek na časovnici izvedbe UZ preiskav. Večina UZ posnetkov avtoric in sodelavcev je narejenih v neonatalnih enotah Klinike za ginekologijo in perinatologijo in Klinike za pediatrijo UKC Maribor. V zadnjem delu učbenika so opisane naše izkušnje s 3D UZ diagnostiko možganskih sprememb in z Dopplersko preiskavo možganskega žilja novorojenčka.