Hematološka nujna stanja - Glaser Kraševac, Marjana (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Pri bolnikih s hematološkimi nemalignimi in malignimi boleznimi se lahko pojavijo življenjsko nevarna nujna stanja, ki so posledica same bolezni ali komplikacija zdravljenja. Lahko so prvi znak bolezni ali se pojavijo v času že znane bolezni. Poleg tega se v hematologiji hitro razvijajo nova tarčna zdravila, ob tem pa se vse več hematoloških bolnikov zdravi z agresivnejšo terapijo ne glede na komorbidnost ali višjo starost. Zato se pričakuje porast hematoloških nujnosti in te bolnike bomo srečali pri različnih zdravnikih - od primarne ravni do subspecialnih in intenzivnih enot. Tako je nujno, da zdravniki ta stanja poznajo ne glede na njihovo specialnost. Namen učbenika je predstaviti najpogostejša hematološka nujna stanja. Poleg patofiziologije in klinične slike so predstavljeni napotki za hitro diagnozo in zdravljenje, s čimer izboljšamo izid bolezni. Posebej so izpostavljene možne pasti, ki lahko vodijo do napačne interpretacije nujnega stanja.