6th International Conference on Technologies & Business Models for Circular Economy: Book of Abstracts (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2023)
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je v sodelovanju s Strateško razvojno-inovacijskim partnerstvom – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP – Krožno gospodarstvo), s katerim upravlja Štajerska gospodarska zbornica, organizirala 6. mednarodno znanstvenoraziskovalno, strokovno in razvojno konferenco Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo (Technologies & Business Models for Circular Economy; TBMCE), ki je potekala od 6. do 8. septembra 2023 v Grand hotelu Bernardin v Portorožu. Kot država partnerica konference se nam je pridružila Nizozemska. TBMCE 2023 je namenjena predstavitvi konceptov krožnega gospodarstva in tehnologij ter metodologij, ki prispevajo k preusmeritvi gospodarskih subjektov in družbe kot celote k bolj odgovornemu, tj. krožnemu ravnanju z viri. Konferenčni program je vključeval panelne diskusije, plenarno in uvodna predavanja, ustna predavanja in predstavitve v obliki posterjev z naslednjih področij: trajnostna energija, biomasa in alternativne surovine, krožni poslovni modeli, sekundarne surovine in funkcionalni materiali, IKT v krožnem gospodarstvu, procesi in tehnologije. Razprave v panelnih diskusijah so naslavljale aktualne teme: Zajem, skladiščenje in pretvorba CO2 ali H2?, Potencial malih biorafinerij za Slovenijo, Krožno gradbeništvo – mit ali resničnost?, Pomen krožnih skupnosti v mednarodnem okolju, Sektorska sklopitev – pot do integriranih energetskih sistemov, Ukrepi za zmanjševanje onesnaženosti vode s plastiko. Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.