Podjetniški ekosistem se ne zgodi po naključju – vloga RRA LUR pri razvoju regije - Marinčič, Dejan; Madjar, Lilijana; Marič, Miha (Izboljševanje podjetniške izkušnje s pomočjo podpornega okolja v Ljubljanski urbani regiji, 2025)
Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) je osrednja razvojna institucija, ustanovljena leta 2001, ki deluje kot javni zavod za spodbujanje skladnega razvoja v gospodarsko in demografsko najmočnejši slovenski regiji. V skladu z nacionalno zakonodajo in evropskimi usmeritvami deluje kot ključni vezni člen med 25 občinami, državo in Evropsko unijo. Njene osrednje naloge so priprava in izvajanje temeljnih strateških dokumentov, kot so Regionalni razvojni program (RRP), Regionalni prostorski plan (RPP) in Regionalna celostna prometna strategija (RCPS), pridobivanje sredstev EU ter koordinacija in izvedba razvojnih projektov, ki so večinoma sofinancirani iz evropskih kohezijskih sredstev. Agencija se strateško osredotoča na ključna področja, kot so trajnostna mobilnost, krožno gospodarstvo, spodbujanje podjetništva in inovacij, razvoj podeželja ter ohranjanje narave in kulture. Z uspešnimi projekti, kot sta podjetniški program Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji (PONI LUR) in Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE), ter aktivnim sodelovanjem v mednarodnih mrežah (EURADA in AER) pomembno krepi inovacijske zmogljivosti, mednarodno prepoznavnost in kakovost življenja v regiji, pri čemer sledi vodilu »Povezani za razvoj«.Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) je osrednja razvojna institucija, ustanovljena leta 2001, ki deluje kot javni zavod za spodbujanje skladnega razvoja v gospodarsko in demografsko najmočnejši slovenski regiji. V skladu z nacionalno zakonodajo in evropskimi usmeritvami deluje kot ključni vezni člen med 25 občinami, državo in Evropsko unijo. Njene osrednje naloge so priprava in izvajanje temeljnih strateških dokumentov, kot so Regionalni razvojni program (RRP), Regionalni prostorski plan (RPP) in Regionalna celostna prometna strategija (RCPS), pridobivanje sredstev EU ter koordinacija in izvedba razvojnih projektov, ki so večinoma sofinancirani iz evropskih kohezijskih sredstev. Agencija se strateško osredotoča na ključna področja, kot so trajnostna mobilnost, krožno gospodarstvo, spodbujanje podjetništva in inovacij, razvoj podeželja ter ohranjanje narave in kulture. Z uspešnimi projekti, kot sta podjetniški program Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji (PONI LUR) in Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE), ter aktivnim sodelovanjem v mednarodnih mrežah (EURADA in AER) pomembno krepi inovacijske zmogljivosti, mednarodno prepoznavnost in kakovost življenja v regiji, pri čemer sledi vodilu »Povezani za razvoj«.