Pravni okvir spodbud za podjetništvo - Taneski, Ana; Koritnik, Boštjan (Izboljševanje podjetniške izkušnje s pomočjo podpornega okolja v Ljubljanski urbani regiji, 2025)
To poglavje se osredotoča na postavitev pravnega okvirja, v katerem se razvijajo spodbude za podjetništvo, ki obsegajo tako finančne kot nefinančne oblike pomoči ter jih javni in zasebni akterji nudijo bodočim podjetnikom pri razvoju njihovega podjetja. Namen poglavja je pravno ovrednotiti ta razmerja in ustreznost njihovega urejanja, predvsem na ožjem raziskovalnem področju dodeljevanja javnih sredstev. V pregledu literature, ki opisuje vrste pomoči, ki se dodeljujejo podjetnikom, je mogoče zaslediti tudi nefinančne pomoči v obliki vzpostavitve podpornih okolij, kamor se vključuje bodoče podjetnike. Slednje v Sloveniji ustvarjajo med drugim tudi regionalne razvojne agencije. S svetovalcem direktorice za podjetništvo in inovativnost v Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije, Dejanom Marinčičem, smo zato opravili intervju, v okviru katerega smo želeli pridobiti vpogled v prakso, način urejanja pogodbenih razmerij ter mehanizmov za nadzorovanje in zagotavljanje učinkovite porabe sredstev. Ugotovili smo, da analizirana pogodbena razmerja obsegajo javnopravne, delovnopravne in obligacijskopravne elemente ter so oblikovana tako, da omogočajo izvajanje spodbud podjetnikom v javnem interesu. To na eni strani sicer omejuje avtonomijo pogodbenih strank, saj so številne pogodbene sestavine vnaprej zakonsko določene, vendar pa na drugi strani hkrati zagotavlja pravno varnost in transparentnost ter prispeva k uresničevanju širših družbenih ciljev, ki jih ima uspešno opravljanje podjetniške dejavnosti.