Digitalna preobrazba v podjetniških podjemih - Gorta, Tadej; Vukovič, Goran (Izboljševanje podjetniške izkušnje s pomočjo podpornega okolja v Ljubljanski urbani regiji, 2025)
Poglavje obravnava zaznave in doživljanje digitalne preobrazbe (DP) med zaposlenimi v Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Namen raziskave je bil ugotoviti, kako zaposleni razumejo in soustvarjajo digitalne spremembe ter kateri dejavniki proces podpirajo ali zavirajo. Uporabljena je bila kvantitativna metoda, spletna anketa z elementi kvalitativne refleksije, ki je omogočila poglobljen vpogled v zaznave posameznikov. Rezultati kažejo, da zaposleni izkazujejo visoko stopnjo pripravljenosti in motivacije za DP, a hkrati zaznavajo pomanjkanje formalne strategije, sistemske podpore in usposabljanj. Glavni izzivi vključujejo razkorak med samozavestjo in dejanskim znanjem, nejasne vloge vodstva in nedorečeno komunikacijo. Na podlagi analize so predstavljeni konkretni predlogi za izboljšave na strateški, tehnični in organizacijski ravni. V zaključkih so poudarjeni pomen vključujoče kulture in podpore vodstva ter potrebe po bolj strukturiranem in trajnostnem pristopu k digitalni preobrazbi.