Adolescentna medicina: 3. in 4. modul - Mičetić Turk, Dušanka; Vogrin, Bernarda (2024)
V tretjem in četrtem modulu Adolescentne medicine smo povzeli aktualne vsebine pomembne za zdravnike in druge zdravstvene delavce, ki se pri svojem delu srečujejo z mladostniki in mladimi odraslimi. Uspešno vključevanje in ustrezna uporaba zdravstvenega sistema je med ključnimi dejavniki za zdrav razvoj mladostnikov. Zato je zdravstveno opismenjevanje pomembna naloga zdravstvenih delavcev, zdravstvenega sistema in celotne družbe. Poznavanje etičnih in pravnih vidikov pravic in odgovornosti mladostnikov ter staršev znatno prispeva k varni zdravstveni obravnavi. Iskanje spolne identitete in skrb za spolno zdravje predstavlja mladostnikom poseben izziv. Ozaveščeni zdravstveni delavci lahko z ustreznim preventivnim delovanjem in primernim pristopom znatno razbremenijo mladostnike stisk povezanih s spolnim razvojem in spolnim življenjem. Različne oblike nasilja med mladimi ter kemične in ne kemične zasvojenosti so aktualen družbeni pojav. V učbeniku so predstavljeni mehanizmi, vzroki, posledice in različni pristopi k zdravljenju in zmanjševanju bremena odvisnosti in nasilja med mladostniki. Preventivno zdravstveno varstvo za otroke in mladostnike ima v Sloveniji bogato tradicijo in odlične rezultate. Predstavljeni sta organizacija preventivnega zdravstvenega varstva za šolske otroke in mladostnike ter študente. Bralcem naše publikaciježelimo uspešno delo z mladimi.
Keywords: podiplomsko izobraževanje; predavanja; delavnice; zbornik; adolescentna medicina