Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik - Gartner, Smiljana; Stajan, Niko (2025)
Znanstvena monografija je posvečena upokojenemu izrednemu profesorju za filozofijo na Univerzi v Mariboru Rudiju Kotniku. Na začetku imamo prispevek slavljenca, ki služi kot motivacija ostalim prispevkom. Vsebinsko je monografija razdeljena na tri sklope, ki sledijo njegovi pedagoški in raziskovalni vnemi, da uberemo celosten in družbeno odgovoren pristop pri iskanju odgovorov na vprašanja Zakaj? Kaj? Kako?. V prvem sklopu se avtorice in avtorji ukvarjajo z razlogi, namenom in upravičenostjo poučevanja in učenja filozofije. Poudarjajo transformativno moč filozofije, ki presega kritično mišljenje, saj vodi k spreminjanju izobraževanja, posameznika/sebe in sveta. Filozofija naj bi razvijala spoznavne vrline (pogum, vedoželjnost, odprta miselna naravnanost …) ter spodbujala pluralizem in kozmopolitizem. V drugem sklopu so zajeta raziskovanja odgovorov na vprašanji, kaj je poučevanje in učenje filozofije ter kaj učiti in poučevati. Osredotočajo se na samo opredelitev ter vsebino poučevanja in učenja filozofije. V zadnjem, tretjem sklopu razprav avtorice in avtorji obravnavajo vprašanje, kako poučevati filozofijo. Skupna točka so elementi metod, ki temeljijo na sodelovanju, medsebojnem spoštovanju in dialogu. Poudarjajo, da je poučevanje in učenje filozofije hkrati tudi njeno ustvarjanje.
Keywords: filozofija; didaktika filozofije; poučevanje; učenje; Rudi Kotnik