Cross border Enforcement of Monetary Claims - Interplay of Brussels I A Regulation and National Rules: National Report: Belgium - Voet, Stefaan; Gillaerts, Pieter (2018)
Čezmejna izvršba denarnih terjatev – preplet Bruseljske uredbe IA in nacionalnih pravil: nacionalno poročilo: Belgija. Nacionalno poročilo: Belgija” sistematično in celovito obravnava glavne značilnosti postopka izvršbe denarnih terjatev v nemški pravni ureditvi, pri čemer se še posebej osredotoča na analizo pravnih sredstev v izvršilnem postopku, h kateri pristopa tako iz nacionalne kot tudi čezmejne perspektive. Obravnavana problematika je izjemno aktualna v luči nedavne uveljavitve Bruseljske uredbe IA (prenovitev) in njene bolj ali manj uspešne implementacije v nacionalne sisteme držav članic, ki je odprla nemalo vprašanj. Poročilo se kritično opredeljuje do nekaterih spornih rešitev, zajetih s prenovljeno uredbo, do učinkovitosti in ustreznosti uporabe uredbe v obravnavanem pravnem sistemu ter s tem povezanih težav, pa tudi do nacionalnih posebnosti v izvršilnem postopku, ki še zmeraj predstavljajo oviro v čezmejnih postopkih. Poročilo je nastalo kot del študije, izpeljane pod okriljem EU projekta BIARE (»Remedies concerning Enforcement of Foreign Judgements according to Brussels I Recast«) pod koordinatorstvom Pravne fakultete Univerze v Mariboru.
Keywords: Bruseljska uredba IA; čezmejni izvršilni postopek; izvršba denarnih terjatev; pravna sredstva; Belgija